Aktuální akce školy

Zahraniční stáž Budapešť

 

Celý pobyt, který trval tři týdny a proběhl od 7. do 27. 5. 2018, byl opět financován Evropskou unií z programu Erasmus+. 15 žáků naší školy z oborů Kuchař – číšník, Gastronomie a Gastronomie s hotelovým provozem mělo jedinečnou možnost poznat život, kulturu a hlavně gastronomii v zemi, se kterou toho máme z historického hlediska hodně společného.

Více...


Odborná gastronomická soutěž

 

Soutěže konané závěrem dubna se zúčastnily 2 třídy 1. ročníků. Týmy se skládaly ze 3 soutěžících, v jednom případě byli pouze 2, takže celkem bylo 9 týmů.

Akce probíhala v soutěžním duchu, při kterém si účastníci mohli prověřit své dovednosti, znalosti, ale i smysly, které jsou pro tento obor tolik důležité. Na 3. místě skončil tým ze třídy K/Č/KČ1. Druhé místo obsadily shodně žáci ze tříd 1.G a druhý tým K/Č/KČ1. a vítězové byly složeni čistě z chlapců opět ze třídy K/Č/KČ1. Více... Fotogalerie zde.


Pivný someliér

 

Střední odborná škola obchodu a služeb v Trenčíně pořádala 26. 4. 2018 již 6. ročník gastronomické soutěže Trenčianský pivný someliér

Barvy naší školy na této soutěži hájili Josef Vaněček ze 4. G v oboru číšník a Adéla Měrková a Dominik Parač z 1. G v oboru kuchař-kuchařka. Josef Vaněček už tuto soutěž absolvoval jako kuchař, kdy si před dvěma lety vyvařil třetí místo. Letos dokázal, že se po maturitě uplatní dobře i za barem.

Letošní ročník soutěže Trenčianský pivný someliér byl třetí, kterého jsme se zúčastnili a už tradičně byl pro naše žáky a školu úspěšný. Všichni si odvezli ocenění, zážitky, ale hlavně zkušenosti do profesního života. Fotogalerie.


Carving - základní kurz

 

Ve dnech 19. a 26. března 2018 probíhal na naší škole základní kurz vyřezávání ovocných a zeleninových ozdob pod vedením pana Přemysla Kosa. Kurzu se zúčastnilo 5 žáků, kteří zručně vyřezali vzory do ovoce a zeleniny.

Zejména vyřezané květy v melounu potvrdily šikovnost účastníků. Žáci tímto kurzem získali další zkušenosti nejen pro svůj profesní život.

Fotogalerie.


Matematický klokan 2018

 

16. 3. 2018 se uskutečnila tradiční mezinárodní soutěž Matematický klokan 2018. Tato soutěž je pořádána každým rokem a je určena pro žáky základních a středních škol, rozdělených do jednotlivých kategorií. Naši žáci soutěžili v kategorii Junior a Student.

V kategorii Junior si nejlépe vedli a na prvních třech místech se postupně umístili , Jakub Julina (2.G 51 bodů), Adéla měrková (1.G 38 bodů) a Jakub Jancek (1.G 36 bodů). V kategorii Student si pomyslné stupně vítězů zajistili Veronika Lapčíková (3.G 39 bodů), Lucie Klabalová (3.G 38 bodů) a třetí místo obsadil Cholasta Matěj (GN1. 35 bodů). Gratulujeme.


Koktejlový kurz

 

5.3. - 9.3.2018 proběhl na naší škole Koktejlový kurz (dříve Barmanský kurz) pod vedením špičkových školitelů s dlouholetou praxí ze skupiny Barmani Zlín. Zkušení lektoři neustále propagují moderní trendy v míchání koktejlů a působivých prezentací. Oba byli navíc velmi zábavní, takže se určitě nikdo nenudil.

Fotogalerie.

 


Projektový den

 

Dne 1. 3. 2018 proběhl na naší škole Projektový den pro žáky ZŠ Fryšták. Přišlo 24 žáků. Žáci naší školy předvedli několik ukázek z činností výuky na OV. Flambování, vázaní několika stylů ubrousků, míchání koktejlů, příprava pizzy,… Tyto činnosti si žáci ZŠ sami vyzkoušeli, a co si připravili, to si vypili a snědli. UOV a VUOV žáky seznámili s možnostmi studia na SŠ a zodpověděli dotazy žáků a učitelů OV.

Fotogalerie.


Konverzační soutěž

 

13. 2. 2018 se na naší škole konala konverzační soutěž v anglickém jazyce. Žáci maturitních oborů měli možnost srovnat své komunikační dovednosti během dvou kol – v prvním byly testovány poslechové dovednosti žáků a ve druhém jejich schopnost samostatně mluvit na dané téma a odpovídat na doplňující otázky.

Na třetím místě skončil žák druhého ročníku Jakub Julina, druhé místo obsadil David Rais ze třídy 4.G a vítězem se stal Lukáš Činč, který je rovněž žákem posledního ročníku. Vítězům gratulujeme a všem účastníkům děkujeme za pěkné výkony.


Seminář firmy JUB

 

V rámci vzdělávacího programu JUB Akademie se dne 9. 2. 2018 zúčastnili UOV a žáci oboru Malířské a natěračské práce semináře Výrobky a systémy JUB v roce 2018.

Účastníkům byl vystaven certifikát o proškolení JUB Akademie vzdělávacím centrem.


Dárci krve

 

Naši plnoletí studenti pod vedením Jaroslava Kyliána darovali krev v transfuzní stanici Baťovy nemocnice ve Zlíně.

Za tento záslužný čin jim patří velké poděkování. Snad se přidají i ostatní, nejen studenti naší školy.

Fotogalerie.


Vinný Cocktail Cup

 

Soutěž v přípravě míchaných nápojů s vínem v Bzenci. Naši školu reprezentovali Lucie Koláříková a Martin Horňáček. Studenti vymysleli koktejly s nápaditými názvy, jako například Luciferova specialita nebo Lesní stín. Martin Horňáček získal ocenění pro nováčka soutěže. 

Gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Fotogalerie.


Gastro Junior Brno

 

Mezinárodní mistrovství České republiky mladých odborníků v oblasti gastronomie. Soutěž se konala pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka, primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála, kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu prezidenta AKC ČR Bc. Miroslava Kubece a prezidenta CBA Bc. Aleše Svojanovského.

Žák naší školy Jakub Varaďa získal stříbrné ocenění za soutěžní recept Grilované kachní prso, frikasé v oříškovém mantlu s petrželkou, foie gras v tymiánovém demi glace, pošírovaný pomeranč, nok s anglickou slaninou a pažitkou. Fotogalerie ze soutěže.


Svačina roku s Rio Mare

 

5. ročník celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare proběhl v Praze dne 7.12. 2017. Do finále mezi 15 nejlepších postoupil žák naší školy Matěj Votava. Celostátní soutěž Svačina roku s Rio Mare je určena pro studenty středních odborných škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby. Úkolem budoucích kuchařek a kuchařů bylo vytvořit originální svačinu za použití tuňáka Rio Mare nebo krémů Rio Mare Paté. Svačina musí být chutná a využitelná jako zdravá školní svačina pro děti, žáky a studenty.

Odborným garantem a předsedou soutěže byl Mistr kuchař Vladimír Picka, členem odborné poroty byl šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král a nově i gastronomický specialista a poradce Petr Stupka. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele. Finálovým kolem soutěžící provedla opět herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová, v gastronomickém studiu Chefparade+ v Praze. Fotogalerie.


Projektový den

 

Dne 14. 12. 2017 proběhl na naší škole Projektový den pro žáky devátých ročníků základních škol. Žáci naší školy předváděli činnosti, které jsou náplní jejich vzdělávání v odborném výcviku. Ukázky flambování, skládání ubrousků, míchání koktejlů. Ve cvičné kuchyni plněná tortilla a malá pizza. V průběhu akce si žáci základních škol sami vyzkoušeli připravit různé výrobky a koktejly s radami od našich žáků a UOV a ihned ochutnali výsledky své práce. Byli seznámeni s jednotlivými obory H, L. Domů si „odnesli“ nevšední zážitek a zároveň informace pro volbu svého dalšího vzdělávání. Fotogalerie.


Burza Středních škol

 

Dne 21. 11. 2017 proběhla v krajské knihovně Burza Středních škol pro žáky devátých ročníků ZŠ. Této akce se zúčastnila i naše škola a mimo samotné prezentace školy předvedli naši žáci také flairové vystoupení, které můžete shlédnout zde

Všem zúčastněným studentům, učitelům a mistrům odborného výcviku děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Fotogalerie.


Dny otevřených dveří

 

Termíny dnů otevřených dveří školy ve školním roce 2017/2018:

24. 11. 2017 od 9:00 do 17:00 hodin

25. 11. 2017 od 9:00 do 13:00 hodin

18. 1. 2018 od 9:00 do 17:00 hodin

Budoucím žákům budou představeny jednotlivé obory, vybavení školy i akce, jichž se škola každoročně účastní nebo je pořádá.

Mimo prohlídku školy mohou zájemci o studium shlédnout ukázky prací našich žáků, kterými se prezentují u závěrečných nebo maturitních zkoušek. 

Vpravo je ke shlédnutí prezentace školy promítaná u příležitosti Dnů otevřených dveří našim budoucím žákům.


Běh Mírová míle 2017 Vizovice

 

Dne 14. 11. 2017 se naši žáci zúčastnili štafetového běhu ve Vizovicích. Tradiční středoškolské soutěže se zúčastnilo družstvo dívek i chlapců. V nabité konkurenci obsadili obě naše družstva ve složení Nikola Halová, Veronika Holíková, Adéla Němčíková, Magdaléna Bednaříková, Lucie Koláříková, Patrik chudárek, Jan Kolář, Dominik Jurza, Červenka Marián a Pavel Staňo shodně čtvrté místo.

Všem zúčastněným studentům patří poděkování za ochotu a vzornou reprezentaci školy. Fotogalerie.


Svačina roku s Rio Mare

 

Střední škola gastronomie a obchodu Zlín se účastní 5. ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letos je v gastronomické soutěži přihlášeno 38 škol z celé České republiky. Soutěžící se utkají o ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Novinkou letošního ročníku je hlasování veřejnosti. Odbornou porotu složenou z Mistra kuchaře Vladimíra Picka a šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále doplní gastronomický specialista Petr Stupka. Velkým pražským finále soutěžící  provede Markéta Hrubešová.

Tisková zpráva zde.


Motivační seminář Barmanů Zlín

 

23. října proběhl na naší škole Motivační seminář Barmanů Zlín.

Jako každý rok, tak i letos proběhl na naší škole seminář Barmanů Zlín, který má našim studentů přiblížit jejich uplatnění v nadcházejícím životě a motivovat ve studiu. Jde o pohled mladých a úspěšných lidí, kteří studovali tento obor tak jako naši žáci. Studenti tak mají možnost vyslechnout reálné možnosti jejich uplatnění.

Fotogalerie.

 


Den s Podravkou

 

Dne 6. 10. 2017se naši žáci oboru Stravovací a ubytovací služby zúčastnili celodenního vaření ve školní kuchyni, ZŠ Želechovice nad Dřevnicí, spolu s kuchařem společnosti Podravka. Vyzkoušeli si připravit jídla z méně známých surovin, včetně dezertu.

Připravovaná jídla: mrkvový krém s koriandrem, špagety s ragú z červené čočky, halušky se špenátem a kousky kuřecího masa, dezert - čokoládová quinoa s šlehaným tvarohem a višňovou marmeládou.


Adaptační kurz

 

Ve dnech 21. a 22. 9. 2017 se naši žáci prvních ročníků oborů Kuchař – číšník a Gastronomie zúčastnili Adaptačního pobytu v areálu rekreačního střediska Dopravák v Buchlovicích. Pod vedením zkušených instruktorů ze společnosti JANTA s.r.o. absolvovali dva dny plné zábavných her a aktivit spojených s pohybem a pobytem v přírodě. Cílem tohoto pobytu bylo pomoci žákům přizpůsobit se novému prostředí a umožnit jim bezproblémový vstup do studia na střední škole. Žáci měli příležitost se navzájem seznámit, blíže poznat a stmelit třídní kolektiv. A podle jejich velmi kladných ohlasů věříme, že se to skutečně podařilo. Fotogalerie.


Den Zlínského kraje

 

Dne 23. září 2017 proběhl ve Zlíně 8. ročník Dne Zlínského kraje, kde byly prezentovány tradice a rozmanitost kraje:

- řemesla, potraviny a zemědělství.

Motto: „Ochutnej kraj všemi smysly".

Naše škola se prezentovala několika druhy regionálních výrobků, které připravili žáci spolu s UOV. V průběhu akce žáci připravovali pro návštěvníky další ochutnávky. Poděkování patří všem zúčastněným. Fotogalerie.


Zahájení školního roku 2017/2018

 

! ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU !

 

 


Závěrečné zkoušky 2017

 

V měsíci červnu skládali naši žáci Závěrečné zkoušky. Hned na dětský den konali písemnou část, následovala praktická část a po týdnu volna pak závěrečná, ústní zkouška. Vše bylo završeno slavnostním předáním Vysvědčení o závěrečné zkoušce a Výučního listu. Někteří žáci budou v příštím roce pokračovat v nástavbovém studiu na naší škole a budou tak usilovat o získání maturitního vysvědčení.

Gratulujeme a přejeme hodně štěstí v nástavbovém studiu a osobním životě. Fotogalerie H obory. Fotogalerie E obory.


Souvislá praxe v Luhačovicích

 

V letošním školním roce studenti třídy 3.G vykonávali povinnou souvislou praxi v prestižních hotelích lázeňského města Luhačovice. Při provedené namátkové kontrole byla činnost studentů v hotelích kladně hodnocena vedoucími pracovníky jednotlivých provozoven. Zejména přístup k plnění pracovních povinností a osobní iniciativa studentů.

Děkujeme studentům za vzornou reprezentaci školy.

Fotogalerie.


 Maturita 2017

 

Již od dubna probíhaly na naší škole Maturitní zkoušky žáků čtyřletého oboru i nástavbového studia. Studenti skládali maturitu v několika částech. Jako první byla nařadě slohová práce z Českého jazyka, následovala praktická část maturit a dále pak didaktické testy společné pro všecny letošní maturanty. Celá zkouška byla ukončena ústní částí.

Blahopřejeme úspěšným maturantům a přejeme hodně úspěchů v dalším životě.

Fotogalerie z maturit.


Odborná gastronomická soutěž

 

S blížícím se dnem dětí se soutěže zúčastnily 4 třídy po 3 zástupcích. Pouze K/Č3. se rozdělila na dva týmy podle odborného zaměření.

Akce probíhala v soutěžním duchu, při kterém si účastníci mohli prověřit své dovednosti, znalosti, ale i smysly, které jsou pro tento obor tolik důležité. 5. místo obsadila třída K/Č3. Těsně pod stupni vítězů skončila třída GN1. Bronzové umístění získali KČ1., stříbro po bonusovém úkolu vybojovali K/Č3.. Pomyslný titul získali zástupci třídy K/Č/KČ2. Více... Fotogalerie zde.


 Flairový kurz

 

Ve dnech 15.5. - 17.5.2017 proběhl na naší škole Flairový kurz pod vedením neuvěřitelných lektorů ze skupiny Barmani Zlín. V přiloženém videu je vidět co všechno zvládnou studenti za tři dny kurzu.

 

 


 

Přehlídka kuchařského umu

 

Dne 16. května 2017 naše žákyně oboru Stravovací a ubytovací služby Burešová Karolína a Hanzlíková Kateřina úspěšně reprezentovaly naši školu na Přehlídce kuchařského umu“ v Mikulově. Připravovaly menu pro 8 osob o třech chodech, na téma „Bezmasé pokrmy“. Své výsledky představily na závěrečné prezentaci. Hodnocení prováděla porota složená ze zástupců zúčastněných škol.

Naše žákyně uspěly velmi dobře a za předvedené výkony si odvezly ze soutěže hodnotné ceny, které obdržely od pořadatele.

Tímto jím patří poděkování za vzornou reprezentaci školy. Fotogalerie.


Exkurze Moje Čajovna

 

Dne 27. 4. 2017 žáci oboru stravovací a ubytovací služby spolu s učiteli odborných předmětů navštívili malou rodinnou čajovnu ve Zlíně. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací. Nejen jak se čaj připravuje, odkud pochází, ale i něco málo o čajové kultuře, o spojení čaje a zdraví, čajovém průmyslu. Po celý čas jsme degustovali různé druhy čajů, přivoněli jsme k suchým lístkům a porovnávali chuť v závislosti na délce vyluhování čajových lístků. Exkurze se nám velmi líbila.

Fotogalerie.


 Výprava za kulturou a poznáním

 

V rámci  mimoškolní činnosti zaměřené na cestování a poznávání přírodních krás a kulturních památek vznikl před desíti lety na naší škole Klub cestovatelů. Sponzorské dary umožnily letos našim žákům poznat krásy hlavního města Prahy ve dnech 9. - 10. 5. 2017. 

Výprava je odměnou pro vybrané žáky za odpovědný a aktivní přístup ke studiu a motivací pro další dívky a chlapce. Více...

Fotogalerie.


Kurz Čaje

 

Kurz probíhal ve dvou dnech pod vedením Jiřího Boháče z CBA. Sešlo se 9 účastníků, kteří se chtěli dovědět zajímavosti o surovině, která oslovila a ovlivnila celý svět. V průběhu se všichni účastníci seznámili s teoretickou stránkou různých druhů čajů a následně si mohli vyzkoušet způsoby přípravy čaje při čajovém obřadu.

Na závěr kurzu pan Boháč připravil několik míchaných nápojů při využití čaje a také předvedl ukázku přípravy při soutěži.

Vrcholem kurzu se stal test, po úspěšném složení následovalo předání certifikátu z absolvovaného kurzu. Fotogalerie.


Sportovec Zlínského kraje 2016

 

Dne 20. dubna se v Kongresovém centru Zlín konala akce s názvem Sportovec Zlínského kraje 2016. V kategorii Nejúspěšnější handicapovaný sportovec byla oceněna žákyně naší školy Anna Marcaníková, atletika, Zlín.

Občerstvení pro účastníky a hosty připravovaly školy zřizované Zlínským krajem. Poděkování patří žákům a učitelům odborného výcviku za vzornou profesionální reprezentaci naší školy.

Fotogalerie.


Gastro Makro Cup 2017

 

Soutěžní pokrm Jakuba Varadi: Grilovaná kotleta na lesním medu s česnekem, vepřové ragú s cherry rajčátky s tymiánovým demi glace, dýňové purre se zázvorem, noky s pažitkou a anglickou slaninou.

V kategorii Kuchař junior, ve finálové časti, se náš žák druhého ročníku Jakub Varaďa, umístil ve stříbrném pásmu. Je to velký úspěch, že v silné konkurenci s mezinárodní účastíneztratil odvahu, překonal trému a získal tak cenné umístění. Finálový úkol byl připravit 4 porce moderního teplého pokrmu s použitím hlavní suroviny - vepřové kotlety bez kosti. Hodnotitelská komise byla složena z předních odborníků v gastronomii, které delegovala AKC ČR. Poděkování patří také UOV Bc. Polčákovi za přípravu na soutěž. Fotogalerie.


Teatender kurz

 

Čaj a čajová kultura, práce s čajem. Termín: 26. - 27. 4. 2017 Lektor: Jiří Boháč vedoucí sekce Czech Teatenders Účastnici: 9 - 12

Teoretická část: Historie pití čaje, pěstování a zpracování, ... Praktická část:  Práce s čajem, degustace, čajový obřad, ...

Ukončení kurzu:  Zkouška ... zisk certifikátu

Informace: J. Kylián (kab. 202)


Přehlídka kuchařských dovedností

 

Jarní kuchařské přehlídky žáků odborných učilišť konané ve dnech 7. a 8. 4. 2017 ve SŠ, ZŠ a MŠ Prostějov se letos zúčastnila děvčata Kateřina Gebauerová a Barbora Trochtová. Profesionálně a lidsky organizovaná přehlídka, které se zúčastnilo sedm škol, se skládala ze dvou disciplín: příprava menu na téma Drůbež (pátek), příprava teplých předkrmů (sobota).

Nejlepší soutěžní družstva byla odměněna věcnými cenami. Dívky si odvezly mnoho zážitků, kuchařskou knihu a keramického kuchtíka. Za vzornou reprezentaci školy patří dívkám poděkování s pochvalou. Fotogalerie.


Hasík

 

Dne 30.3.2017 nás v rámci preventivního programu „HASÍK CZ – VÝCHOVA DĚTÍ V OBLASTI POŽÁRNÍ OCHRANY A OCHRANY OBYVATELSTVA“ navštívili zástupci z HZS Příluk. Program byl určen pro žáky E, C oborů.

Studenti získali mnoho nezbytných informací o tom, jak se zachovat v krizových situacích.

Těšíme se opět na další spolupráci a panu Jakubovi Hambálkovi a panu Martinovi Poulíčkovi děkujeme! Video z akce.


Trenčianský pivný someliér

 

Dne 22. 3. 2017 jsme se zúčastnili Festivalu znalostí o pivě Trenčianský pivný someliér“, který pořádala Stredná škola obchodu a služieb v Trenčíně. Jedná se o soutěž studentů gastronomických oborů ve znalostech o pivě a pivovarnictví.

Naší školu reprezentovali 2 žáci v oboru kuchař-kuchařka Marie Janíková z K/Č1. připravovala „Vepřovou panenku na pivě, slovenské pirohy a restovanou zeleninu“ a Josef Vaněček ze 3.GVepřovou krkovici pečenou na černém pivě s teplým zelným salátem“. V oboru číšník také 2 žáci Jakub Hrabica z KČ3. připravoval míchaný nápoj s názvem „Bitter dream“ a Ondřej Malaník ze 4.GMP Retro“. Naši žáci se poctivě připravovali a všem se soutěžní vystoupení povedla. Jakub Hrabica v silné konkurenci získal 3. místo, blahopřejeme. Všem žákům se jejich vystoupení moc povedlo a odnáší si cenné zkušenosti ve svém oboru. Fotogalerie.


Lyžařský výcvikový zájezd 2017

 

Třetí a čtvrtý únorový týden proběhl pro zájemce z řad našich studentů Lyžařský výcvikový zájezd na Ramzové v Jeseníkách a na Kyčerce v Karlovicích. V Jeseníkách nám počasí nepřálo, ale i tak jsme si dobře zalyžovali a celý pobyt skvěle užili. Naopak v Karlovicích bylo doslova jarní počasí a sluníčko nám na lyžovačku krásně svítilo.

Videa a fotky z kurzů naleznete zde.